Alles Goed? In gesprek over psychische kwetsbaarheid (2023)

Alles goed? Ja hoor, alles goed. We geven vaak snel antwoord als mensen vragen hoe het gaat. Maar wat kun je doen als het met een vriend, partner, familielid of collega helemaal niet goed gaat? Als het meer is dan even een baaldag. Als duidelijk wordt dat de somberheid niet zomaar weggaat. Hoe kun je die ander dan helpen? Moet je dan juist streng zijn of alle begrip tonen? Moet je de mooie kant van het leven laten zien of meegaan in de donkere gedachten? En hoe zorg je ervoor dat je zelf niet wordt meegezogen? In dit boek vertellen veertien koppels wat voor hen werkt. Wat heeft hen geholpen om weer uit die depressie of psychose te komen of om te gaan met een verslaving of eetstoornis? En hoe heeft de omgeving daarbij geholpen? Wat kun je als naaste doen? Foto’s: Allard de Witte. Kijk voor meer info op www.allesgoed.org

 

Poffertjes met roomboter (2021)

Van de Rotterdamse Pascal mocht ik het levensverhaal optekenen: ‘De geur van vers gebraden kip brengt me terug naar mijn vader. Ik zie hem nog staan in de keuken. Zondagmiddag, met twee kippen in de weer, een geconcentreerde blik. Zodra hij ze aan het spit had hangen, pakte ik mijn Koelie en ging ik met mijn duim in mijn mond voor het ovenraampje op de grond liggen, gebiologeerd door de twee ronddraaiende kippen. Lekker warm was het, en gezellig; mijn vader was thuis.’

 

Echte liefde sterft niet (2019)

Schermafbeelding 2019-05-07 om 15.19.34Voor dit persoonlijke project dook ik drie jaar lang in mijn eigen familie. Acht ooms en (oud-)tantes sprak ik over hun jeugd op het Zeeuwse platteland: ‘Er is me vaak gevraagd waarom ik dit boek eigenlijk wilde maken. Ik kon er lang geen goed antwoord op geven. Misschien omdat het niet in één antwoord te vatten was. Maar misschien ook omdat een boek over je familie ook altijd een beetje een zoektocht naar jezelf is.’

 

Waanzinnige Verhalen (2016)

lr-startdag-_g1a1134In dit project zijn twintig volwassenen met FAS (veroorzaakt door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap) gekoppeld aan een professionele componist, een rapper, een muzikant, een theatermaker, een dichter, een filosoof, een fotograaf, een cartoonist en twaalf journalisten en schrijvers. De verhalen en kunstproducties die zij met elkaar maakten, zijn in november gebundeld in een boek. De producties laten de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap zien en vragen op een persoonlijke manier aandacht voor FAS.

 

Het heeft invloed op alles. Langetermijngevolgen van een onveilige jeugd (2016)

Screen Shot 2016-01-25 at 13.53.50‘Ik moet mezelf overtuigen dat er iemand van me kan houden zonder me pijn te doen’. De verhalen uit dit boek, geschreven in opdracht van het Kinderrechtencollectief en Het Witte Bos, geven een wereld weer van jongeren die als kind pijn werden gedaan. De jongeren delen hun jeugdervaringen met kindermishandeling en huiselijk geweld en de gevolgen die ze daar nog steeds van ondervinden.

 

 

 

Gras blijft groeien (2014)

knipsel

In de zomer van 1994 overkomt Marjo Kietselaer het ergste wat een moeder kan overkomen. Twintig jaar later kijkt ze terug. Wat deed haar de zon weer voelen?

 

 

 

 

 

Wat nou als ze wegrennen? Werkstraf in Nederland (2012)

wat-nou-als-ze-wegrennenEen werkstraf? Dat is toch iets met papier prikken? Of schoffelen? Daar kom je met een diefstal of een geweldsdelict op je geweten gemakkelijk vanaf. Toch? Fotograaf Jerry van der Weert en journalist Marianne Lamers legden het veelbesproken fenomeen werkstraf een jaar lang onder hun vergrootglas. Verspreid over tien maanden deden zij acht plekken in Nederland aan om daar werkgestraften, werkmeesters en hun omgeving te spreken en te fotograferen. Want de wereld van de werkstraf ziet er overal anders uit: in Amsterdam hebben werkmeesters en werkgestraften te maken met de prikkels van de straat, in de duinen van Schoorl ervaren de werkmeesters de natuur om hen heen als een ‘machtig jongensboek’, in Kerkrade zijn het de bewoners van een verpleeghuis die mede de sfeer bepalen.

 

Als je leven in één keer stilstaat (2011)

mg_23672-833x400Fotograaf Jerry van der Weert en journalist Marianne Lamers  volgden anderhalf jaar lang drie mensen van wie het leven in één keer stilstond. Henk moet leren omgaan met het verlies van een hart dat niet meer wil, Harold met een ziekte waar hij anderen juist jarenlang voor gewaarschuwd heeft. De ouders van de tweeling Merel en Zeno moeten verder met het besef dat een van hun kinderen de rest van haar leven zwaar gehandicapt zal blijven. Hun zoektocht naar geluk en verzoening met hun nieuwe leven laten de makers van deze serie je in beeld en tekst van dichtbij meemaken: het verlies en de eenzaamheid, maar ook het plezier en de hoop die langzaam weer hervonden worden. Zo mooi kan het leven zijn.